Vezi 13 idei cheie pe care Sergiu Neguț, decan asociat MSM le-a livrat la întâlnirea bizz.club Iași

În ultima zi de aprilie ne-am revăzut online la o nouă întâlnire bizz.club Iași. Invitatul a fost Sergiu Neguț, decan asociat al Maastricht School Management of România, profesor de strategie în business și cofondatorul Fintech OS, o firmă care inovează în tehnologie.

Momentele de prezentare ale membrilor au reliefat faptul că perioada de adaptare la noua situație trece ușor, ușor, iar gândurile pozitive și oportunitățile apar în viețile fiecăruia dintre noi.

Iar când participi la întâlnirile bizz.club Iași și primești informații valoroase, surse de inspirație și motivația de a merge mai departe indiferent de situații, e normal ca oportunitățile să-și facă apariția.

Să trecem în revistă câteva din ideile pe care Sergiu Neguț le-a prezentat:

 

 1.  Ai dreptul și oportunitatea de a face strategie acum, spune el. Nu o să câștige cine face lucrurile ca înainte, ci doar cei care vor veni cu abordări diferite.

 

 1. În crizele anterioare au ieșit câștigători cei care au făcut ceva diferit.

 

 1. Trebuie să fii atent în ce direcție se mișcă lucrurile și să iei asta în calcul atunci când te raportezi la business-ul tău. Distanțarea socială va fi sintagma cheie mult timp.

 

 1.  Trebuie să faci o analiză emoțională și empatică pe fiecare categorie de clienți pe care o ai și să analizezi care sunt serviciile noi, care în fond sunt tot aceleași, dar pe care le poți livra diferit.

 

 1. Decât să aștepți să se redeschidă ”Universul”, mai bine faci ceva ce nimeni nu știe să facă, chiar dacă nu la cel mai înalt nivel.

 

 1. Bazează-te pe lucrurile pe care știi să le faci cel mai bine, pe oamenii pe care-i cunoști și clienții pe care deja i-ai servit sau i-ai ajutat la un moment dat.

 

 1. Printre câștigătorii acestei crize se vor număra cei care nu au ce pierde. Ia in considerare să faci ceva de la zero care răspunde nevoilor de azi.

 

 1. Vor câștiga cei care îi ajută pe alții, fiind o perioadă dificilă, oamenii nu-i vor uita pe cei care i-au ajutat când aveau mare nevoie de acest lucru.

 

 1. Important e să faci o analiză strategică acum, pentru că acum sunt oportunitățile. Dacă eziți să renunți la ”bijuteria coroanei” sunt șanse mari să ai pierderi pe termen lung. Direcționați resursele acolo unde se  află o oportunitate de investiție raportată la nevoile actuale.

 

 1. În astfel de momente nu indicatorii sunt de ajutor, ci instinctele noastre educate și experiența pe care am acumulat-o.

 

 1. Agențiile de turism se pot orienta să livreze cât mai multe informații clienților, să profite de calitatea de specialiști în domeniu, astfel încât la finalul crizei, acestea să fie în preferințele turiștilor.

 

 1. Va apărea un nou sistem de sistem de evaluare a business-urilor, a riscurilor și oportunităților.

 

 1. Nimeni nu deține toate răspunsurile, dar e un moment potrivit să adresăm întrebari, pentru că întrebarea are rol de explorare și astfel poți ajunge mai ușor la soluții și răspunsuri.

 

Întrebările trebuie să vizeze atât dimensiune rațională în care să te întrebi ce ai de câștigat, dar și cea emoțională, umană pentru a găsi o modalitate de a trăi o viață frumoasă, cu gânduri și intenții pozitive care să ne facă oameni mai buni.

În concluzie, spune Sergiu, să fii un bun om de afaceri nu înseamnă să te transformi într-un om cinic care exploatează rapace oportunitățile din jur, neținând cont de nevoile celorlalți. Să fii un antreprenor de succes înseamnă să ai grijă și de latura umană, înseamnă să creezi valoare și pentru ceilalți, iar această valoare cu siguranță se va întoarce și către tine.

Pe curând.