Cum să folosești stresul în favoarea ta, cum să ai energie și să fii mai productiv

Tot auzi în ultima perioadă că trăim vremuri dificile, că trebuie să ne adaptăm, să ne reinventăm și să fim flexibili. Perfect adevărat.

Însă, dacă doar stai și contempli la aceste aspecte un lucru e cert: nimic nu se va schimba. Completarea și îngrijorarea fără acțiune și ”full engagement” conduc în mod cert la descumpănire, căderea nivelului de energie și stres negativ.

Dar cât de mult e bine să te implici totuși pentru a nu exagera, ce e recomandat să faci pentru a-ți doza energia și a fi productiv? Cum poți folosi stresul în favoarea ta?

La aceste întrebări vom răspunde în cele de urmează pentru că noi, la bizz.club Iași punem accentul pe dezvoltare personală, ne dorim ca fiecare membru să-și atingă potențialul maxim, oferim sprijin reciproc pentru ca împreună să depășim orice bariere.

Oamenii cei mai bogați și productivi sunt caracterizați pe de o parte de abilitatea și capacitatea de a se se implica total într-o acțiune, iar de pe altă parte, de capacitatea de a se deconecta periodic și de a se recupera.

În schimb, mulți dintre noi își trăiesc viața ca un maraton, întinzând limitele efortului la maximum. Așa se explică faptul că o mare cantitate de energie fizica și mentală se consumă destul de repede.

Că tot avem în clubul nostru oameni profesioniști în materie de sport, gândiți-vă la această analogie:

Un sportiv care aleargă un maraton, deci o distanță lungă, este obosit, stors de energie, suprasolicitat, gâfâie și respiră cu dificultate.

Vizualizați în schimb imagininea unui sprinter. De regulă arată putere, forță, energie și e dornic să-și depășească limitele. De ce? Pentru că oricât de intens este efortul, el știe că linia de finish este într-o 100 sau 200 de metri.

Lecția care se desprinde de aici e simplă: e de preferat să învățăm să ne trăim viața ca o serie de sprinturi. Să ne implicăm complet pentru o anumită perioadă de timp, apoi să ne deconectăm total pentru a ne recupera și a putea ulterior să o luăm de la capăt.

Acesta este un truc pentru a fi productiv de care foarte puțin oameni țin cont.

O altă problemă cu care ne confruntăm mai mult în această perioadă este stresul.

Însă, dacă-l privim dintr-o perspectivă pragmatică, în mod paradoxal, poate reprezenta o oportunitate de creștere. Dacă rămânem tot în sfera sportului, gândiți-vă că pentru a dezvolta un mușchi trebuie să-i oferi suficient de multă tensiune pentru ca fibrele musculare să se rupă și ulterior să crească. La sfârșitul antrenamentului te simți într-adevăr epuizat, însă după 24 de ore de repaus acesta va crește mai puternic și pregătit pentru noi stimuli.

Acest principiu se poate aplica în viața de zi cu zi, în fiecare lucru pe care vrem să-l construim sau să-l îmbunătățim. Fie că vorbim de empatie, de răbdare, perseverență, creativitate, ceea ce se aplică corpului ca să se dezvolte, se poate aplica și în celelalte domenii ale vieții.

Și nu uita: folosește aspectele care par negative în favoarea ta. Fiecare formă de stres care îți creează disconfort are capacitatea de a te face mai puternic pe plan fizic, mental, spiritual sau emoțional atât timp cât acest proces e urmat de o recuperare adecvată.

Pentru a aprofunda acest subiect îți recomandăm cartea ”The power of full engament” de  Jim Loehr și Tony Schwartz. Este o carte excelentă care te ajută să atingi performanța în fiecare domeniu al vieții.

În speranța că v-am oferit un plus de motivație și energie, vă invităm la întâlnirea noastră de joi, pentru un plus de valoare. Amintește-ți: atunci când te implicit total într-o activitate pe o perioadă relativ scurtă de timp, poți primi și produce mai multă valoare.

Te așteptăm!