4 aspecte de care să ții cont când iei o decizie importantă

Probabil că una din cele mai dificile misiuni în viață e să iei decizii. Un lucru e cert, în momentele de criză și incertitudine, așa cum este și prezentul la care cu toții asistăm perplecși, deciziile se îndreaptă către tine fie că vrei sau nu. Și vin în valuri.

Întrebarea e cum faci să potolești aceste ”valuri” de decizii care vin și să o iei pe cea mai bună?

Să trecem în revistă cele mai importante piedici care apar atunci când luăm o decizie, în opinia fraților Chip and Dan Heath autorii cărții Decisive: How to make better choices in life, dar și cum putem trece peste acestea.

1. Te confrunți cu o problemă și trebuie să iei o decizie. În acest moment poate interveni îngustarea cadrului mental, iar în acest context de incertitudine ai tendința de a face ce ai mai făcut, lucruri care au funcționat în trecut. În mod cert, dacă mediul și contextul s-au schimbat, acele lucruri nu vor funcționa.

De altfel, această ideea a prezentat-o și Adrian Stanciu la întâlnirea noastră de pe ZOOM.

Care e metoda să lărgești acest cadru mental?

Caută mai multe opțiuni. Pentru a face acest lucru e indicat să privești lucrurile din perspective diferite. De exemplu,  dintr-o perspectivă temporală (termen scurt, termen lung), din perspectiva dorințelor și dintr-o perspectivă obiectivă. Astfel vei avea unghiuri de vedere multiple ca să poți decide care e cea mai bună variantă.

2. A doua etapa e când începi să-ți analizezi opțiunile. În aceast moment încerci să aduni informații care să-ți confirme propriile tale idei și concepții. Așa cum susținea și Adrian Stanciu, aceasta e una din principale probleme în business. Ai tendința de a căuta mereu dovezi care să-ți confirme propriile credințe.

Ce poți face în această etapă e să-ți confirmi ipotezele în realitate. Să consulți experți, să experimentezi pe propria piele și să ceri sfatul unor oameni care au mai trecut prin situații similare ca ale tale.

3. În sfârșit ești pe cale de a lua decizia, dar partea emoțională intră în funcțiune și încearcă să preia controlul.

Poate că cel mai neplăcut inamic al nostru în soluționarea unor conflicte și asumarea unei decizii este emoția pe termen scurt. Când oamenii împărtășesc cele mai importante decizii pe care le-au luat în viață, adesea își amintesc alegerile făcute sub impactul emoțiilor: furia, pofta, anxietatea, lăcomia etc.

În acest caz, cea mai bună metodă e să te detașezi emotional. Unele studii spun că somnul e foarte important înainte de a lua o decizie majoră.

De asemenea, există un instrument inventat de scriitoarea Suzy Welch pe care îl putem folosi pentru a reduce emoția pe termen scurt. Se numește 10/10/10 și presupune să ne gândim la deciziile noastre pe 3 intervale de timp și să ne întrebăm: Cum ne vom simți peste 10 minute cu decizia pe care am luat-o sub impactul emoțiilor, cum ne vom simți peste 10 luni sau peste 10 ani?

4. După ce ai luat decizia, ai tendința de a fi prea sigur în legătură cu ce-ți rezervă viitorul. Ce e bine să faci în acest caz e să te gândești și la scenarii care ar putea eșua, să iei în considerare mai multe ipoteze și probabiliăți.

O altă metodă sugerată de Gary Klein inspirat de numeroase cercetări se numește metoda postmortem. Chiar daca sună ușor macabru, această metodă presupune să-ți imaginezi (înainte de a-l porni) cum va arată un proiect de-al tău care eșuează.

Ce poți face tu ca antreprenor e să angajezi toată echipa proiectului să răspundă la întrebarea ”De ce nu a reușit?”. Fiecare membru al echipei va scrie un singur motiv. Odată ce posibilele amenințări au fost descoperite, poți începe proiectul adaptându-ți planul pentru a preveni scenariile negative.

Așadar, lărgește-ți cadrul mental, confirmă ipotezele experimentând și consultând experți, detașează-te emotional și ia în calcul posibilitatea de a greși pentru a lua cele mai bune decizii.

Una din cele mai bune decizii pe care le poți lua e să participi la întâlnirile bizz. Club Iași. Următoarea e joi și ne întâlnim cu Dan Ștefan, cofondatorul celei mai mari firme care închiriază mașini, Autonom.